TI, KOJA SI O INDIJI PROZBORILA NJOM SAMOM: OMAŽ VESNI KRMPOTIĆ (1932-2018)

TI, KOJA SI O INDIJI PROZBORILA NJOM SAMOM: OMAŽ VESNI KRMPOTIĆ (1932-2018)

A Story by Selman Repišti
"

Nekrolog našoj spisateljici

"

Tog trenutka je Šiva, svjetski prosjak milostivog pogleda, još jednom kihnuo sa Himalaja. Rijeka Ganga je, iz jednog od svojih simboličkih izvorišta, dojki boginje Parvati, upravo nahranila rižina polja. Indija je, vječito prepuštena točku dharme, prežvakavala još jedan svoj uobičajeni dan. Toga dana, otišla nam je Vesna...

Na Veliki Eid, zatekla me vijest da je ona koja ''ne ište ništa osim pjesme'' i koja Ozirisu dolazi nespremna, jer je on spreman za nju, otišla s onu stranu nebeskog zrcala. Njena se duša preselila na zapadnu obalu Nila. Ne njegovog geografskog, već nadplanetarnog toka.

Period svog poznog zemljovanja iscrtala je sama, pisaljkom koja je ostavljala trag zahvaljujući diktatu Divnog Stranca. Njeno srce je kucalo u životnom ritmu Bharate Mate, dok joj se duh hranio naukom što ga je neumorno isticao voljeni Bhagavatar.

Umjela je gledati u nadvidljivo i nije svoje fizičko tijelo morala upakovati u lotos-položaj da bi joj se ukazalo ono suštoliko, nepredstavljivo.

Hindustan je našoj pjesnikinji bilo prapočivalište i željeno posljednje odredište, bliže i omiljenije od svih vizija obećanog raja.

Zato, zbogom Vesna, i neka Ti je (a znam da jeste) laka vrhunaravna Indija.

                  

Selman Repišti,

7. 9. 2018.

© 2018 Selman Repišti


My Review

Would you like to review this Story?
Login | Register
Share This
Email
Facebook
Twitter
Request Read Request
Add to Library My Library
Subscribe Subscribe


Stats

55 Views
Added on September 19, 2018
Last Updated on September 19, 2018
Tags: Vesna Krmpotic, Indija, eseji, putopisi, nekrolog, knjizevnost, literature, India, Sai Baba, bhagavan

Author

Selman Repišti
Selman Repišti

MontenegroAbout
My name is Selman Repišti and I come from Montenegro. I am 30 years old and I am a psychologist and writer. I have published five books, 20 scientific articles and more than 80 popular articles.. more..

Writing