Uvod

Uvod

A Chapter by Velida
"

-Samo dio uvoda,ajmo reć',jedna stranica. Vrijeme radnje: Februar, 2011 Mjesto radnje: Sankt-Petersburg, Rusija

"
U okeansko modrim očima,što su se caklile pod jarkim,zaglušujućim svjetlom što je preplavilo sobu,uvukavši se tiho kroz zavjese,oslikavala se bijela ulica Sankt-Petersburga. Pod debelim,teškim pokrivačem snijega,grad je utonuo u čvrst,miran san. Bilo je oko dvanaest sati,ali još se niko nije usudio izaći na nemilosno hladnu Voznesensky aveniju. Ipak,na prljavom trotoaru vidjeli su se dobro utapkani obrisi 'onova,čiji su vlasnici vjerovatno prošli tim putem,samo da bi kupili još uglja,koji je gutao zidove kamina,ostavljajući trag plamena za sobom,ili su pak,putovali pješice na posao,jer im je.uz ionako problema koje je uzrokovala,zima smrznula akumulator na autu,učinivši ga neupotrebljivom gromadom gvož'a,pa su sad bili pušteni na milost i nemilost sankt-petersburškog vjetra,svako jutro. Prazninu na ulici ipak je narušilo nešto. Pojavila se prilika,obučena u crni,izlizani kaput od tvida,koji je,po svemu sudeći,vjerovatno služio već desetu, hladnu rusku zimu. Na maloj glavi siva kapa,požutjela od prljavštine,dima ili starosti. Starac je digao glavu gore,prema visokoj zgradi,vinuvši pogled pun nade u nebo,dok mu se dah pretvarao u paru,ostavljajući prazan,hladan trag u ustima. Drhtavi prsti,iscrtani borama teškog života,sa prljavim,skitničkim noktima,iz džepa izvukoše jednu cigaretu i zapališe je. Stavivši cigaretu me'u ispucale usne boje rane šljive, od hladnoće,  starac nastavi koračati tupim, neujednačenim koracima, zamaknuvši negdje iza zgrade Općine. Život beskućnika zimi, svodi se na puko preživljavanje, tu jeftinu, isušenu cigaretu, taj kaput od tvida. To mrtvilo. Pa ipak, taj stari beskućnik predstavljao je jedini znak života na praznoj ulici. 
Prljavom cestom vukli su se auti,unoseći tračak boje na blijedom blještavilu mliječne monotonije,ali su ipak bili tako očajno neprimijetni, tako providni u sivilu ovog dosadnog dana.
''Anastasia! '' - doprije kreštav, nekako brižan glas iz hodnika. '' Telefon za tebe. '' 
Trepnula je. Crne, guste trepavice, kao krila palog an'ela, pomilovale su nježne obraze boje breskve. Sumorni kapci prekriše savršeno ledene oči,prikrivši crne zjenice što su se širile. Zagrizavši grimiznu usnicu, navukla je zavjesu i odmakla se od prozora.
Sankt-Petersburg bio je prokleto prazan te zime.


© 2012 Velida


Author's Note

Velida
review :D

My Review

Would you like to review this Chapter?
Login | Register




Reviews

Odličo je! Pjesnički. Samo što nisam neki fan priča na našem jeziku, ali odlično je. :)

Posted 11 Years Ago


1 of 1 people found this review constructive.

Velida

11 Years Ago

Hvala ti. :)
Pjesme pišem na engleskom,ali mi je nekako nevjerodostojno kad ovako,priču prev.. read more

Share This
Email
Facebook
Twitter
Request Read Request
Add to Library My Library
Subscribe Subscribe


Stats

151 Views
1 Review
Rating
Added on December 22, 2012
Last Updated on December 22, 2012
Tags: zima, februar, ovisnik, droga, usamljenost, rusija


Author

Velida
Velida

About
I don't write too much. I have a little time,and I prefer using it for reading,than for writing. I think only the people who read good books can write good stuff. :) ABOUT ME : Favourite reads: Nove.. more..

Writing
Love Painting Love Painting

A Poem by Velida


Jesen Jesen

A Story by Velida